Home Edukasi PB PII Berkomitmen Memperkuat Hubungan Organisasi Pelajar Islam di Asia Tenggara

PB PII Berkomitmen Memperkuat Hubungan Organisasi Pelajar Islam di Asia Tenggara

1,584
0
SHARE
PB PII Berkomitmen Memperkuat Hubungan Organisasi Pelajar Islam di Asia Tenggara
Shah alam, Selangor, Parahyangan-post.com  (14/10/17) -Perhimpunan organisasi Islam di Malaysia yang termasuk didalamnya: Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menggelar Ijtima Harakiy untuk yang ke-Lima kalinya di Ideal Convention Centre (IDCC) Shah Alam, Selangor, Malaysia.

Kegiatan yang dilaksanakan dua tahunan ini juga disemarakkan dengan seminar politik Islam dan demokrasi yang mendatangkan beberapa tokoh pemikir, politisi dan juga akademisi di Malaysia, diantaranya: Prof. Dato' Dr. Siddiq Fadhil (ketua majelis istisyari WADAH) memberikan pengantar seminar, berbicara tentang politik Islam dan demokrasi: memahami aspirasi muslim Demokrat.

Kemudian dilanjutkan dengan diskusi panel sesi pertama dengan tema 'ke arah membina Malaysia sejahtera' dengan pembicara dato'Kamarudin Jaafar (ahli parlemen tumpat), Datuk Husam Musa (Wakil presiden AMANAH), Nurul Izzah Anwar (Wakil presiden PKR), Liew Chin Tong (ahli parlemen Kluang).

Dilanjutkan dengan makan siang bersama kemudian masuk seminar sesi kedua dengan tema 'pencapaian dan cabaran' dengan pembicara: prof. Dr. Azizudin Mohd Sani (Universiti Utara Malaysia), prof. Madya Dr. Mohd Izani Mohd Zain (Universiti Putra Malaysia) dan Dr. Norazlan Hadi Yaacob (Universiti pendidikan sultan Idris)

Dalam hal ini PB PII mengirimkan satu orang utusan untuk menghadiri pembukaan Ijtima Harakiy kali ke-5 WADAH-ABIM-PKPIM dan juga seminar politik Islam dan demokrasi.

Hadirnya perwakilan PB PII dalam cara ini merupakan upaya untuk memperkuat hubungan organisasi pelajar se Asia tenggara, baik hubungan secara kelembagaan maupun secara individu sesama pengurus organisasi pelajar Islam.

PB PII yang diwakili oleh Aziz Fauzul Adzim sudah berbincang dengan beberapa pengurus PKPIM, diantaranya Muhammad Khair Sujud (presiden), Muhammad Nur Iman Abd. Khudus (deputy presiden) dan juga Hanif Ahmad Baharuddin ( biro perhubungan Antarbangsa).

PII dan PKPIM bersama-sama berkomitmen untuk memperkuat kembali hubungan antara organisasi Islam di Asia tenggara, dalam hal ini akan kembali menghidupkan kegiatan bersama dalam wadah PEPIAT.

PKPIM juga berkomitmen untuk datang ke Jakarta menemui PII dan HMI setelah urusan internal organisasi mereka Selesai untuk membicarakan lebih lanjut rencana program yang akan dijalankan PEPIAT kedepannya.

(ratman/pp/rls)